PERQUÈ EN DIUEN SOCIETAT CIVIL?

 

Els quatre vaixells insígnia de l’economia catalana –de diferent eslora però amb un quadern de bitàcola semblant- ja fa temps que van decidir la constitució de l’autoanomenat GTI-4, una marca blanca per designar periodísticament la seva acció pública. Són la Cambra de Comerç de Barcelona, el Racc, Foment del Treball i el Cercle d’Economia. Han descobert, de manera no fortuïta, que allò que dóna més morbo no són les juntes d’accionistes, tan avorrides i previsibles, sinó les rodes de premsa, les portades als diaris, els portals d’internet i el joc de declaracions i contradeclaracions, de rèpliques.

 

Haurien d’aprendre del FC Barcelona, primer vaixell insígnia indiscutit de la nostra economia, i de la seva projecció exterior. Ja fa molt anys que practica aquesta divisa: l’important no és el futbol,  ni l’esport, sinó el volum de comunicació que es genera, i la seva cotització de mercat, l’intercanvi, el negoci.

 

Ara, el GTI-4 ha tornat a passar a l’ofensiva. Ha fet un comunicat on alerta al govern espanyol que el canvi de model en la gestió aeroportuària ‘no admet dilacions’. Ull, s’estan començant a inquietar.

 

El GTI-4  va triomfar mediàticament en la seva gran performance a l’IESE, patrocinada sobretot per La Vanguardia, que va aconseguir fer convèncer a tothom que allò era un acte de la societat civil catalana.  D’ençà d’aquella convocatòria els mitjans periodístics han assumit, no de manera innocent, que quan parla el GTI-4 parla la societat civil catalana, i així es va reproduïnt de manera rutinària. Per cert, en aquell acte hi van concòrrer entitats culturals i socials amb pedigree que ningú sap massa bé que hi feien. Algú els hi va vendre la moto.

 

Però ací hi ha un misteri.

Perqué en diuen societat civil, si és un lobby?.

 

És molt conseqüent que alguns grups empresarials del país estiguin interessats en participar de la gestió aeroportuària, i del control de les infraestructures, i dels peatges de les autopistes, i de la línia 10 del metro. 

 

Però que diguin que ho fan en nom seu, i dels consells d’administració que representen.

 

No he vist que quan la societat civil, civil, diu que té problemes d’accés a un habitatge digne, o en unes condicions dignes; o quan els llicenciats i doctorats del país diuen que no troben ací una sortida professional prou qualificada, surti el GTI-4 a manifestar la seva posició, o alertar el govern sobre la qüestió. No ho he vist, de moment.

 

Que diguin el que són. Són un lobby, i són benvinguts.

 

Però no són els que ténen la missió de vetllar pel nostre benestar.

Això ja ho farem, entre tots,  des de la societat civil, que no té una sola marca.

 

 

Carles J. Pi

11/07/07

Deja un comentario

No hay comentarios aún.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Deja un comentario